понеділок, 20 березня 2017 р.

24 березня День боротьби з туберкульозом!

Шановні вчителі, учні та батьки!

Третина населення планети за даними всесвітньої організації охорони здоров'я інфікована туберкульозом. Кожні 20 секунд від нього хтось помирає. Тому дуже важливо вчасно вжити заходів профілактики, щоб не заразитися цим підступним захворюванням.
Збудником захворювання є мікобактерії п'яти типів. В організм він проникає найчастіше аерогенно або через рот з інфікованою їжею. Завдяки особливостям хімічної будови оболонки збудника мікобактерії мають значну стійкість до впливу фізичних і хімічних агентів. На сторінках книг, наприклад, збудник захворювання зберігається до 3 місяців, а у вуличному пилу до 10 днів, у воді виживає 150 днів. Пам'ятаєте, в мокроті, виділеної хворим, життєздатність... паличок зберігається до півтора місяців.
Профілактика туберкульозу, між тим, досить проста. По-перше, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Перебуваючи в громадських місцях (магазин, поліклініка, громадський транспорт, кінотеатр, дискотека та інші), існує постійний ризик зустрітися з носієм збудника туберкульозу. Тому після повернення додому вимийте з милом руки і відкриті частини тіла.
По-друге, щорічно потрібно проходити обстеження на інфікованість паличкою Коха. Це роблять за допомогою спеціалізованого тесту з реакції Манту. На руці в результаті введення туберкуліну може утворитися «гудзик», який є доказом присутності туберкульозної інфекції. Щороку, починаючи з 14 років, потрібно проводити флюорографію грудної клітини. З її допомогою на ранніх стадіях в організмі виявляють не тільки туберкульоз, але й інші захворювання.
По-третє, щеплення від туберкульозу обов'язково для всіх. Вакцина запобігає розвитку ускладнень при туберкульозі. Перше щеплення новонародженим роблять у пологовому будинку. Захист зберігається близько 5 років. Після закінчення цього терміну необхідно провести ревакцинацію. Постійно зміцнюйте імунітет. Він допомагає запобігти зараженню туберкульозом. Повноцінна білкова і рослинна їжа, щоденні прогулянки, вітамінні комплекси та здоровий сон піднімуть загальний тонус організму. Відмовтеся від куріння. Тютюновий дим підриває життєстійкість легенів і дозволяє інфекції легко проникати в організм. Зловживання спиртним також послаблює організм, а вживання наркотиків веде до імунодефіциту. Зниження ж імунітету відкриває ворота для будь-яких захворювань. Чисте свіже повітря істотно підвищує шанси організму запобігти небезпечне захворювання.

Немає коментарів:

Дописати коментар